Video’s Lesbos

Video’s Lesbos

Waar de vissers eten

Deze video gaat over het haventje van Skála Polichnítou aan de Baai van Kalloní, op Lesbos, waar de vissers eten bij Toula.

De kus

Goede Vrijdag is in Griekenland een van de belangrijkste religieuze feestdagen van het jaar. Als de avond is gevallen wordt een icoon die Jezus Christus belichaamt, onder begeleiding van rouwmuziek, op een met bloemen versierde lijkbaar door de straten gedragen. Terug in de kerk kan iedereen even heel persoonlijk contact hebben met het hogere, door een moment alleen te zijn met de icoon op de lijkbaar. Zo ook in Polichnítos, in het zuidwesten van het eiland Lesbos, op 26 april 2019.

Polichnítos by night

Een zomerse avond in juni 2019. Het kruispunt van twee eenvoudige straten, vormt het kloppend hart van het ruim tweeduizend inwoners tellende boerendorp Polichnítos op Lesbos. Hier speelt zich het sociale leven van de bevolking af: kinderen spelen, jongeren flaneren, ouderen eten, drinken, kijken, ontmoeten en discussiëren.

Versteende boom bevrijd

Arbeiders die de weg tussen Ándissa en Sígri op het Griekse eiland Lesbos verbreden hebben sinds 2014 veel versteende bomen blootgelegd die zo’n 20 miljoen jaar geleden tijdens een vulkaanuitbarsting door een dikke laag as werden bedekt. De meeste bomen blijven langs de weg staan, enkele worden naar het Natural History Museum in Sígri overgebracht. Na de verbreding heeft Lesbos een werkelijk monumentale weg naar zee.

Pasen

De dag na Pasen, wanneer volgens het christelijk geloof Christus is opgestaan uit de dood na zijn kruisiging, begint de ochtend opgewekt met een feestelijke rondgang door de dorpen op Lesbos. Pasen is voor de Grieken belangrijker dan wat in oorsprong kerst is voor ons. Gedurende de Goede Week is men in alle kerken druk in de weer, waarbij elke dag een specifieke betekenis heeft. De apotheose is opluchting en vrolijkheid. 2016.

Stierenoffer

Pasen, Goede Vrijdag, 2013. De volgende ochtend wordt de stier gegeten. Bij wet dient de stier nu op diervriendelijke wijze behandeld te worden. Op Lesbos komt een mix voor van gebruiken uit het Orthodox Grieks christendom en uit de heidense tijden daarvoor.