Verblijf Lesbos

Verblijf bij olijfboer, kok, marathonloper Leftéris & Erika

Je bent van harte welkom bij olijfolieboer Leftéris Papafilípou en zijn vrouw Erika, in hun accommodatie aan zee in Skála Polichnítou in het zuidwesten van Lesbos.

Het vissersdorp Skála Polichnítou, haventje van het stadje Polichnítos, ligt aan de Baai van Kalloní. Het heeft een smal, langgerekt strand, waar in de taverna’s de veelgeroemde sardines uit de baai geserveerd worden. Een eeuw geleden was het dorp nog een van de belangrijkste havens van het eiland: zout en olijfproducten werden van hieruit verscheept, en verder de voor de bereiding van ouzo zo belangrijke anijs, die zelfs naar Venetië werd geëxporteerd. Nu is de sfeer er slaperig en loom, behalve ‘s morgens en ‘s avonds, als de vissersboten binnenlopen en handelaars hun verse waar uitventen.
Naast de visserij heeft alleen de zoutwinning de tand des tijds doorstaan; de zoutpannen bij Skála en de wetlands daaromheen zijn een paradijs voor vogelaars.

Skála ligt op ruim een uur rijden met de auto van Mytilini, waar het vliegveld is en waar de boten aankomen. Twee maal per dag (behalve in het weekend) is er een bus vanuit Mytilini naar Polichnítos, het in de heuvels gelegen stadje op ca. 5 kilometer afstand van Skála.

Lesbos is vanaf Nederland bereikbaar met dagelijkse lijnvluchten van Aegean Airlines en Olympic Airlines. Vanaf eind april tot en met september kan je twee maal per week met een chartervlucht van TUI van Amsterdam naar Lesbos (2024).

Je logeert aan het strand, in een huis met elf eenvoudige tweepersoonskamers. Elke kamer heeft een balkon met uitzicht op de baai of op het Olymposgebergte, een badkamer met douche, wastafel en wc, en een koelkast. Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte met een ruim gesorteerde bibliotheek.

Het ontbijt is bijzonder uitgebreid met producten van eigen huis: honing, verschillende kazen, jams en broodsoorten, eieren in olijfolie, vers vruchtensap, koffie of thee, yoghurt uit het dorp, tomaat, olijven, etc. En als je wilt, kan je op het strand ontbijten.

Wilt je dit paradijselijke plekje boeken? Dat kan via de site van Erika en Leftéris.

Een auto huren is onontbeerlijk op Lesbos, want de afstanden zijn groot en het openbaar vervoer rijdt onregelmatig. De gasten van voorheen Lopen op Lesbos en besteolijfolie.nl hebben ruim 21 jaar goede ervaringen met autoverhuurder Lesvoscar van Stratis en zijn zoon Vasilis Logios. Uitstekende service en redelijke prijzen. Je vindt ze hier.

LesvosCarRental.gr | +302251027825
J. Aristarchou 9-11 Mytilene 811 00

Erika

Leftéris

Idyllische omgeving

Wandelaars lopen langs kusten en stranden van de Baai van Kalloní en de Egeïsche Zee, door het heuvelachtige binnenland, en door het ruige Olymposgebergte met zijn dichte kastanjebossen en vele orchideeënsoorten.
Vogelaars halen hun hart op bij de wetlands rond de zoutpannen, bij de vele andere vogelplekken langs de baai, en bij Achladerí, waar de Turkse Boomklever broedt.

Cultuurminnaars ontdekken de neoclassicistische patriciërshuizen van Polichnítos, klooster Damandríou met zijn middeleeuwse fresco’s, en de plek waar de apostel Paulus in het jaar 52 aan land ging.

Wandelingen

Er zijn zes rondwandelingen in de directe omgeving:

  • Ágios Giórgos; ontspannen stiltewandeling door olijfgaarden naar het idyllisch gelegen kerkje van Ágios Giórgos.
  • Vaterá; wandeling door het golvend landschap ten westen van het dorp Vrísa: verwilderde olijfgaarden, langs de rivierbedding van de Almyropótamos, met prachtige vergezichten over de kust van Egeïsche Zee vanaf de Profítis Iléas (2 varianten, kort en lang).
  • Lisvóri; wandeling door het arcadisch landschap aan de zuidkant van de Baai van Kalloni, de zoutpannen en de verlaten heetwaterbaden van Lisvóri.
  • Polichnítos; wandeling vanuit het zeer authentieke stadje Polichnítos via landwegen door een bosgebied naar zee, terug via een eeuwenoude route door de heuvels.
  • Baaimonding; struinwandeling naar de zeven kliffen bij de monding van de Baai van Kalloni en de Egeïsche Zee, door een van de oudst bewoonde gebieden van Lesbos.
  • Kloosters; wandeling vanaf de heetwaterbaden van Polichnítos naar het, door de laatste non verlaten kloostertje van Ágios Giórgos Melantá op een kleine hoogvlakte, dan naar het klooster Damandríou met zijn indrukwekkende fresco’s.

Video

Bekijk deze video over het haventje van Skála Polichnítou aan de Baai van Kalloní, op Lesbos, waar de vissers eten bij Toula.

video over de vissers van Skála Polichnítou
duur: 3:11