Verblijf Lesbos

Verblijf bij olijfboer, kok, marathonloper Leftéris & Erika

U bent van harte welkom bij olijfolieboer Leftéris Papafilipou en zijn vrouw Erika, in hun accommodatie aan zee in Skála Polichnítou in het zuidwesten van Lesbos.

Het vissersdorp Skála Polichnítou, haventje van het stadje Polichnítos, ligt aan de Baai van Kalloní. Het heeft een smal, langgerekt strand, waar in de taverna’s de veelgeroemde sardines uit de baai geserveerd worden. Een eeuw geleden was het dorp nog een van de belangrijkste havens van het eiland: zout en olijfproducten werden van hieruit verscheept, en verder de voor de bereiding van ouzo zo belangrijke anijs, dat zelfs naar Venetië werd geëxporteerd. Nu is de sfeer er slaperig en loom, behalve ’s morgens, als de vissersboten binnenlopen en handelaars hun verse waar uitventen.
Naast de visserij heeft alleen de zoutwinning de tand des tijds doorstaan; de zoutpannen bij Skála en de wetlands daaromheen zijn een paradijs voor vogelaars.

U logeert aan het strand, in een huis met elf eenvoudige tweepersoonskamers. Elke kamer heeft een balkon met uitzicht op de baai of op het Olymposgebergte, een badkamer met douche, wastafel en wc, en een koelkastje. Op de begane grond een gemeenschappelijke ruimte. Leftéris en zijn vrouw Erika zijn ’s winters druk met de productie van zeep en hun excellente, biologische olijfolie.

Het ontbijt is bijzonder uitgebreid met producten van eigen huis: honing, verschillende kazen, jams en broodsoorten, eieren in olijfolie, vers vruchtensap, koffie of thee, yoghurt uit het dorp, tomaat, olijven, etc. U ontbijt op het strand.

Prijs per week, bij tweepersoons gebruik: € 325 per persoon, inclusief accommodatie, zeven keer ontbijt, huurauto en uitgebreid wandel- en informatiepakket. Bent u geïnteresseerd, reserveer dan bij ons.

Erika

Leftéris

Idyllische omgeving

Wandelaars lopen langs kusten en stranden van de Baai van Kalloní en de Egeïsche Zee, door het heuvelachtige binnenland, en door het ruige Olymposgebergte met zijn dichte kastanjebossen en vele orchideeënsoorten.
Vogelaars halen hun hart op bij de wetlands rond de zoutpannen, bij de vele andere vogelplekken langs de baai, en bij Achladerí, waar de Turkse Boomklever broedt.

Cultuurminnaars ontdekken de neoclassicistische patriciërshuizen van Polichnítos, klooster Damandríou met zijn middeleeuwse fresco’s, en de plek waar de apostel Paulus in het jaar 52 aan land ging.

Video

Bekijk deze video over het haventje van Skála Polichnítou aan de Baai van Kalloní, op Lesbos, waar de vissers eten bij Toula.

video over de vissers van Skála Polichnítou
duur: 3:11