Stratís Eleftheriádes

Stratís Eleftheriádes

Stratís Eleftheriádes, beter bekend onder zijn nom de plume Teriáde, ontfermde zich over zijn eilandgenoot Theóphilos, ‘de goede gek’, die in de jaren ’20 van de vorige eeuw als een soort reclameschilder over Lesbos trok om winkels en taverna’s van wandschilderingen te voorzien, vaak alleen voor een bord eten en een glas wijn. Teriáde zag zijn potentieel, voorzag hem van linnen en verf, en stelde hem zo in staat een groot aantal werken op doek te maken, werken die uiteindelijk tot in het Louvre tentoongesteld werden en nu in een speciaal museum in zijn geboortedorp Vária zijn ondergebracht; het ligt op hetzelfde terrein.

Maar het Teriademuseum is aan de nalatenschap van Teriáde zélf gewijd. En wat een nalatenschap! In zestien mooi ontworpen en uitgelichte zaaltjes van het speciaal gebouwde complex liggen vrijwel alle afleveringen van het door hem uitgegeven, toonaangevende kwartaalschrift Verve uitgestald, met bijdragen van grote Franse kunstenaars als Matisse, Chagall, Picasso en Braque.

Daarnaast een aantal van de Grands-Livres die hij publiceerde, met een combinatie van tekst en grafisch werk, zoals Jazz van Henri Matisse, Le Cirque van Fernand Léger én het op Lesbos spelende Daphnis en Chloë, een door de eveneens van het eiland afkomstige Longos geschreven herdersverhaal uit de 2e eeuw na Christus, geïllustreerd door Marc Chagall.

Waarmee de link tussen Tériade en zijn eiland opnieuw werd gelegd, hoewel hij er nooit zou terugkeren: hij stierf in 1983 in Parijs.