Kwaliteit
De kwaliteit van extra vergine olijfolie wordt op twee manieren vastgesteld. Door een chemische analyse, waarbij de zuurgraad bepalend is: die mag niet hoger zijn dan 0,8 procent. En door een geur- en smaakanalyse (de organoleptische methode), waarbij een aantal kwaliteitsbepalende kenmerken wordt onderscheiden: extra vergine olijfolie moet in ieder geval fruitig (fruity) en licht bitter (bitter) op de tong zijn, en daarna een beetje peperig in de keel (pungent).
Daarnaast laten we nog een aparte chemische analyse uitvoeren waarbij gekeken wordt naar de de eventuele aanwezigheid van pesticiden in de olie. Het ontbreken daarvan geeft de olie het predicaat ‘biologisch”.
In december 2024 is onze olie gecontroleerd op beide aspecten. Er komt een zuurgraad uit van ca. 0,3 %, wat ver is onder de bovengrens van 0,8%. Onze olie krijgt dus het predicaat “Extra vergine”. Het smaakonderzoek komt verder met kwalificaties als: green fruitiness, medium fruitiness-bitterness-pungency. En als conclusie: a well balanced olive oil.
Uit de chemische analyse op pesticides – 8 pagina’s: schrikbarend hoeveel je zou kunnen aantreffen – blijkt verder dat de olie geen sporen daarvan bevat en dus glansrijk slaagt voor het predicaat “biologisch”.
De oogst van 2024 mag zich dus met recht “biologisch én extra vergine” noemen!
Wil je meer lezen over classificaties, etikettering en marketing van olijfolie: het internationale blad Olive Oil Times heeft in 2022 hierover een verhelderend artikel gepubliceerd. Klik hier om dat artikel te lezen.
ATHENA-olijfolie competitie
De beste extra vergine olijfolie uit 12 landen, waaronder ook de olijfolie van Lesbos, werd begin juni 2021 beoordeeld tijdens de jaarlijkse ATHENA-olijfolie competitie in Griekenland.
Onze Sappho-olie deed hieraan niet mee – deelname kost al gauw enkele duizenden euro’s – maar vergelijkbare olie, ook van Lesbos en ook van de Koloví-olijf, gooide hoge ogen.
Wilt je weten hoe dat gaat, bekijk dan het filmverslag dat Beste Olijfolie (Ed) maakte.