Kwaliteit

Kwaliteit

Eind 2022 zijn de Europese regels voor de kwaliteit van olijfolie herzien. Het betreft de classificaties, etikettering en marketing van olijfolie. Het internationale blad Olive Oil Times heeft daarover een verhelderend artikel gepubliceerd. Klik hier om het artikel te lezen.

De kwaliteit van extra vergine olijfolie wordt op twee manieren vastgesteld. Door een chemische analyse, waarbij de zuurgraad bepalend is: die mag niet hoger zijn dan 0,8 procent. En door een geur- en smaakanalyse, waarbij een aantal kwaliteitsbepalende kenmerken wordt onderscheiden: extra vergine olijfolie moet in ieder geval fruitig en licht bitter op de tong zijn, en daarna een beetje peperig in de keel.

Dit heet officieel de organoleptische methode en wordt uitgevoerd door een panel van olijfproevers die hiervoor opgeleid en gecertificeerd zijn. Ze zijn te vergelijken met panels die wijn proeven.

Onze olijfolie is in december 2022 geanalyseerd op residuen van pesticiden en op samenstelling van de olie, met name de zuurgraad is dan van belang. Conclusie: geen pesticiden aangetroffen, de olijfolie mag dus het predikaat ‘organic’ of ‘bio’ krijgen; de zuurgraad is 0,43. Dat is heel mooi, want die moet onder de 0,8 zijn om de toevoeging extra vergine (ev) te mogen dragen. Bekijk het rapport.

Het Multichrom.LAB in Athene, waar Leftéris zijn olijfolie heeft laten beoordelen, valt onder de regelgeving van het IOC, de International Olive Council.

Deze Internationale Olijfraad adviseert onder meer de EU ten aanzien van regelgeving voor handel en kwaliteit van zowel olijven als olijfolie. Bij de IOC zijn naast de EU nog 17 landen aangesloten.

De beoordeling van onze olijfolie is heel goed. De bepalende kenmerken fruitig, bitter en scherp (op een schaal van 0,0 tot 5,0) zijn fraai in balans, juist ook omdat het fruitige iets sterker is dan het bitter. Defecten die geproefd kunnen worden zijn 0,0, dus die zijn er niet: mooier kan niet.

ATHENA-olijfolie competitie

De beste extra vergine olijfolie uit 12 landen, waaronder ook de olijfolie van Lesbos, werd begin juni 2021 beoordeeld tijdens de jaarlijkse ATHENA-olijfolie competitie in Griekenland.

Onze Sappho-olie deed hieraan niet mee -deelname kost al gauw enkele duizenden euro’s- maar vergelijkbare olie, ook van Lesbos en ook van de Koloví-olijf, gooide hoge ogen.

Wilt u weten hoe dat gaat, kijk dan naar het filmverslag van Beste Olijfolie.